8 Ocak 2011 Cumartesi

Bebek Odası Nasıl Düzenlenir?

           Hamilelikte bir çok görevinizin belki de en eğlencelisi yeni doğacak aile ferdinin odasını hazırlamak olacaktır.
           Genelde önce cinsiyetin belirmesini bekleyen anne – baba adayları tercihlerini uçuk pembe, mavi veya pastel tonlarında yeşil, eflatun, sarı gibi renklerden kullanıyorlar. Bir bebek için daima, bir vitrinde veya katalogda görülen o mükemmel, bulutsu, hayal ürünü odayı  arzulanır.
Ancak dekorasyonda yapabileceğiniz önemli değişikliklerin bebeğinizin zeka gelişimini etkileyebileceğini öğrendiğinizde tercihiniz nasıl olurdu?


Bazı örnekler verelim:
        
          Bebek doğduğu ilk ay içinde görüş mesafesi sınırlı olduğundan, seveninin yüzü kendine 50cm’den yakınsa gözleri yüzüne odaklanabilir. Bunun dışında kalan her şeyi flu veya buğulu gibi algılar. Dikkatini renklerden ziyade siyah ve beyaz gibi keskin renk farkları çeker. Kırmızı da ilk algılayacağı renklerdendir.
Pastel tonunda bir duvar renginin üzerine bebeğin odaklanabileceği siyah beyaz bir bordür veya kendinizin iri uçlu bir kalem ile çizebileceğiniz bir motif bebeği ara ara odaklanmaya, bu keskin renk farklarını incelemeye yönlendirecektir.
        

      

           Minik yüreğin 4. ayından sonra, artık renkleri ayrıştırabildiğinden, bu motiflerin içini sarı, yeşil, mor gibi arzuladığınız canlı renkler ile doldurarak – ona yepyeni odak noktaları sunabilirsiniz.
Bebekler yüzlere bakmaya bayılırlar… bu nedenle onun görüş alanı içine giren yerlere sevdiklerinin fotoğraflarını yerleştirmeniz, onları yattığı yerden tanıma, inceleme imkanı olacaktır.
Bebeğinizin alt değiştirme ünitesinin üzerine en sevdiğiniz çizgi film karakterin bir resmini yapıştırın. Siz onun altını değiştirirken, miniğin onunla sohbetlerini dinlemek çok hoşunuza gidecektir. Arada bir “… sor bakalım Mickey Mouse bugün ne yapmış? … peki ya bu kirli poponun haline Mickey Mouse ne diyor?” gibi motive edici sorular ile siz de bu sohbete katılabilir, sohbetin oluşmasını motive edebilirsiniz. Veya dekorasyona başladığınız itibariyle evinize gelenlerin renkli boyalar ile el izlerini duvarlarınıza basıp, yanına imzalarını atmalarını, ailenize gelecek olan fert için bir iki kelime yazmalarını da isteyebilirsiniz. Bazı çok yaratıcı beyinler, size el izlerinden resimler bile yapabilirler belki.

           
       Bebeklerin yüz incelemeyi sevdiğini söylemiştik… duvara bebek hizasında yapıştıracağınız bir ayna, bebeğinizin kendisini ve hareketlerini incelemesine teşvik edecektir.
Bu alternatiflerden 2-3 ‘ünü uygulayarak, gün içinde bebeğinizi değişik pozisyonlarda bu uyarıcılar ile başbaşa bıraktığınızda beyin gelişimini sağlayan sinapsların çokca harekete geçmelerini sağlamış olursunuz.


http://www.cocuklahayat.com/2010/03/bebek-odasi-dekorunun-zekasina-etkisi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder